Η ορολογία της Κατοικίας

Posted by kolovos 27/03/2020 0 Comment(s)

Λίγα λόγια για την ορολογία που χρησιμοποιούμε στην κατοικίας μας

 

  • Τι είναι αίθριο;

Είναι το μη στεγασμένο τμήμα του κτιρίου που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του ή από τα όρια του οικοπέδου.

  • Τι είναι ακάλυπτος χώρος;

Είναι ο χώρος του οικοπέδου που δεν δομείται.

  • Τι χρήση έχουν τα ανοίγματα χώρου στο κτίριο και που μπορεί να υπάρχουν;

Τα ανοίγματα χώρου κτιρίου είναι το κενό που τυχόν υπάρχει στην οροφή του ανώτατου σε κάθε θέση ορόφου, καθώς και τα κενά όλων των τοίχων, τα οποία παραμένουν ελεύθερα είτε κλείνουν με ανοιγόμενα ή σταθερά κουφώματα και χρησιμοποιούνται για επικοινωνία των χώρων μεταξύ τους ή με το ύπαιθρο ή για φυσικό φωτισμό ή για τον αερισμό των χώρων ή για αποθήκευση ηλιακής θερμότητας.

  • Τι είναι ο ανοιχτός εξώστης (μπαλκόνι)

Το μπαλκόνι είναι η οριζόντια προεξοχή του δαπέδου ορόφου ή δώματος που προβάλλει πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου.

  • Τι είναι οι ανοιχτοί ημιυπαίθριοι χώροι;

Οι ημιυπαίθριοι χώροι είναι οι μη στεγασμένοι χώροι που διαθέτουν τουλάχιστον μια πλευρά προς κοινόχρηστο χώρο ή προς τους υποχρεωτικούς ακάλυπτους χώρους και το μήκος του ανοίγματος είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 35% του συνολικού μήκους του περιγράμματος του ανοικτού ημιυπαίθριου χώρου.

  • Τι είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίου και σε τι αποσκοπεί;

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίου είναι ο σχεδιασμός του κτιρίου που αποσκοπεί στην βέλτιστη εκμετάλλευση των φυσικών και κλιματολογικών συνθηκών με σκοπό να επιτυγχάνονται οι βέλτιστες εσωτερικές συνθήκες θερμικής άνεσης και ποιότητας αέρα κατά την διάρκεια όλου του έτους, με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

  • Τι ονομάζεται βιοκλιματικό κτίριο;

Βιοκλιματικό κτίριο ονομάζεται ένα κτίριο που ανταποκρίνεται στις κλιματολογικές συνθήκες του περιβάλλοντός του καθώς έχει σχεδιαστεί με τρόπο έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι βέλτιστες εσωτερικές συνθήκες θερμικής άνεσης και ποιότητας αέρα κατά την διάρκεια όλου του έτους, με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

  • Τι είναι τα διπλά κελύφη;

Τα διπλά κελύφη είναι κατασκευές συστήματος πρόσοψης που αποτελείται από μια εξωτερική και μια εσωτερική επιφάνεια, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί κενό ικανών διαστάσεων στο οποίο διακινείται αέρας και μπορεί να εξυπηρετήσει την βιοκλιματική λειτουργία του κτιρίου.

  • Τι είναι δομικό έργο;

Δομικό έργο είναι κάθε είδους κατασκευή, ανεξάρτητα από τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής της, που είναι σταθερά συνδεδεμένη με το έδαφος, δεν έχει δυνατότητα αυτοκίνησης και δεν μπορεί να ρυμουλκηθεί.

 

 

Leave a Comment